Prečo končí rádio Viva?

16.12.2013 Bratislava

Podpredseda Výboru pre kultúru a médiá J. Viskupič žiada informácie, kto a kedy bude vysielať na frekvenciách rádia Viva

Poslanec NR SR za OĽaNO Jozef Viskupič inicioval mimoriadne zasadnutie Výboru pre kultúru a médiá. Dôvodom je situácia okolo rádia Viva, keďže Rada pre vysielanie a retransmisiu pridelila frekvencie spoločnosti Corporate Legal, s.r.o.. Nová spoločnosť pritom nemá žiadnu mediálnu minulosť ani skúsenosti s vysielaním.
Je otázne, kedy začne nový držiteľ licencií vysielať a kto za ním stojí. Pôvodné financovanie Corporate legal, s.r.o. bolo zabezpečené firmou J&T Banka, a to spôsobom, ktorý spochybnila Národná banka Slovenska.
„Podozrivé sú viaceré udalosti súvisiace s touto kauzou. Corporate Legal si napríklad zmenila oblasť pôsobenia až päť dní po začatí výberového konania (z právnickej kancelárie sa stal vysielateľ). Rozhodnutie Rady o pridelení licencie skončilo na Najvyššom súde, pričom Najvyšší súd konštatoval tri pochybenia Rady. Rada preto musela rozhodovať nanovo. Aj v opakovanom rozhodnutí rozhodla v prospech Corporate legal, s.r.o., a preto zostáva viacero otázok otvorených. Výbor sa bude v januári 2014 ďalej zaoberať personálnym obsadením Rady, vyriešením konfliktu záujmov i opätovným poslaneckým prieskumom na Rade. Do tejto situácie musí byť raz a navždy vnesené svetlo,“ tvrdí poslanec za hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti J. Viskupič.
Na dnešnom zasadnutí výboru vystúpili aj zástupcovia aktuálneho prevádzkovateľa, ktorí s rozhodnutím rady nesúhlasia. Spustili aj petíciu za záchranu rádia, doteraz ju podporilo už takmer 40 tisíc ľudí. Rádio na tejto frekvencii má prestať vysielať 21. decembra. Zástupca firmy Corporate legal, s.r.o. sa výboru nezúčastnil.
Viskupič dodáva, že „bude dôležité sledovať, čo nastane po 21. decembri 2013, čiže kto a kedy začne na pôvodných frekvenciách rádia Viva vysielať. Podľa informácii jedného zo zainteresovaných účastníkov, prítomných na výbore, budú vraj vysielanie zabezpečovať ľudia blízki televízii JOJ.“

Viskupič Jozef
 

Vyberte región